Pagini

Autor

Fotografia mea
Sacele, Brasov, Romania
Sindromul omului cu rucsacu'n spinare!

8 martie 2010

Tabara de Iarna- Cuca

Durata:28-02,05-03-2010
Locatie:Cabana Cuca – Muntii Iezer
Participanti: Eu, Dani , Vlad , Adi , Oana , Andrei, Iuli, Gabi, Cezar, Irena, Dorel,
Manu,George Soare,Anda, Irina , Bejan ,Raluca , Madalina

28-02 Duminica
Intalnirea pentru plecarea spre tabara s-a facut in Bran , deoarece multi plecam in tabara direct de la Lira Verde.
Pana la Cabana Voina am mers cu masina , iar apoi pe jos spre Cuca, unii dintre noi facand 2 drumuri , pentru a cara cele trebuincioase taberei , mancare si echipament.
Sezutul s-a facut la cort si la cabana. Majoritatea au stat la cabana si patru am stat la cort , eu si Dani intr-un cort si Vlad cu Adi , in altul.

01-03 Luni

In aceasta zi s-au organizat doua ture , una pe schi si una pe jos.Cea de mers a fost organizata de Gabi ,au fost zece participanti si s-a mers pana pe Varful Papusa.In cea de schi am fost eu cu Dani .
De la cabana am plecat toti impreuna , dar eu cu Dani am luat-o inainte deoarece deplasarea pe zapada cu ajutorul schiurilor este mai rapida.Directia noastra era aceasi cu a celorlalti , respectiv Papusa.De la cabana traseul parcurge pret de 20 de minute o padure abrupta , cam cu 200-300 m diferenta de nivel. Apoi iese in gol alpin , unde este , cum l-am numint eu si Dani paradisul schiului de tura, deoarece cat vezi cu ochii numai muchii pline de zapada , perfecte pentru schi . Pericolul de avalansa este scazut in comparatie cu alte masive de la noi , si atata timp cat nu tai vreo fata si mergi numai pe muchii , nu prea ai ce pati. Apoi traseul trece prin Saua Gradisteanu , unde se poate admira un peisaj superb , cand este vizibilitate se pot admira : Leaota, Bucegii, Baiului, Ciucasul, Piatra Mare, Postovaru , Piatra Craiului, Persanii si nu in ultimul rand Fagarasul. Din Saua Gradisteanu traseul urca direct pe Vf. Papusa.
Varful Papusa are o altitudine de 2391 m, iar Cabana Cuca este la 1175 m, deci traseul are o diferenta de 1200 m , pe indicatoare durata era de 4 ore , dar noi pe schiuri o parcurgeam in o ora jumate , doua. E super chestie sa faci atat diferenta de nivel intr-un timp relativ scurt .
Dupa ce am ajuns pe Papusa am dat focile jos si am schiat spre Spintecatura Papusii , iar apoi pana la limita padurii, spre lacul Pecineagu, dupa cum am aproximat eu pe harta pana pe la 1800 m.Dupa ce am terminat coborarea am facut o pauza de am mancat un senvis si ne-am tot minunat de aceasta zona superba.
Apoi am urcat din nou pe Papusa , am pregatit schiurile de coborare si cand sa plecam ne-am intalnit cu restul trupei , ei acum ajungeau pe Papusa.
Ajunsi la limita padurii am vrut sa mai urcam inca o data pe Papusa si apoi sa ne intoarcem cu toti la cabana, dar dupa cateva sute de metri ne-am enervat pentru ca razele soarelui si caldura inmoiase zapada , asa ca am dat focile jos si am luat-o pe schiuri la vale , chiar si prin padure.
La cabana am macat o supa , i-am asteptat si pe ceilalti iar apoi ne-am impartit in doua grupuri . Eu am tinut un curs de schi practic pe o partie amejata in fata cabanei , iar ceilalti au pus o mansa intr-un copac si au facut ‘tree climbing’ , catarand cu pioletii si in coltari intr-un copac.


02-03 Marti


In aceasta zi am organizat , impreuna cu Dani ,o tura de initiere in schiul de tura. In afara de noi doi , in tura au mai fost : Bejan , Vlad , George Soare, Dorel , Gabi , Irena , Cezar si Irina.
In paralel cu noi Adi si Anda au plecat in tura spre Papusa pe jos , deoarece ei nu fusesera in tura din ziua precedenta , pentru ca au fost de servici la bucatarie.

Planul initial era sa urcam pana la o stana dinainte de Saua Gradisteanu , unde era o bucata de teren mai plata , unde puteam exersa impreuna cu cei nou initiati in schi , tehnici elementare in coborarea pe schiuri . Numai ca planul ne-a fost dat peste cap imediat dupa ce am iesit din padure. Zapada din golul alpin era bocna, lucru care pe mine ma bucura , dar totusi obiectivul era sa de dea toti pe schiuri , asa ca am sperat ca razele soarelui va mai inmoia zapada. Dar cat urammai sus , vantul se tot intetea, asa ca unii au fost nevoiti sa nu mai urce si sa coboare cu schiurile in spate.Eu am urcat pana la stana si apoi i-am dat la vale. La marginea padurii ne-am regrupat cu toti, incepatorii in schi au ramas aici sa mai exerseze , iar cativa dintre noi am luat-o din nou la deal. Apoi am urcat pana aproape de Papusa impreuna cu Dani , Bejan si Vlad si ne-am facut planul de atac pe ziua urmatoare : Papusa , toata creasta Iezerului si Muchia Vacarea , adica cam cat se vedea cu ochii :D . Initial trebuia sa vina si Vlad cu Bejan impreuna cu mine si Dani , in aceasta tura , dar apoi s-au razgandit.


La vale ne-am intalnit cu Gabi si George Soare , urcasera si ei pana la stana.
Dupa intoarcerea la cabana , Andrei a organizat un curs de orientare teoretic si practic.

03-03 Miercuri

Ziua cea mare , ziua in care era programat obiectivul meu din aceasta tabara , Creasta Iezerului. In acesta zi a mai fost inca o tura lunga organizata de George , respectiv Iezerul Mare.
Ne-am trezit pe la 8 iar cand am iesit afara , m-am cam descurajat un pic , deorece afara ninge destul de tare. Stiind ca traseul pe care urma sa-l facem este prost marcat , si in plus este si traseu de vara , adica nu urmeaza muchiile si crestele matematic, taind multe fete , poti provoca cu usurinta o avalansa micuta , dar suficienta. Deci vizibilitatea e conditie importanta in tura de azi.
Pana am mancat , ninsoarea a incetat , asa ca la 9 si 15 am plecat de la cabana ,cu jumatate de ora in urma celorlalti.
Planul de atac era simplu :Cuca- Saua Gradisteanu- Varful Papusa – Spintecatura Papusii- ocolirea Varfului Batrana- Varful Rosu- Varful Iezerul Mare – Muchia Vacarea- Cabana Voina (+ o bere) – inapoi la Cuca.De la cabana am plecat un pic mai gros imbracati , dar la iesirea din padure ne-am dezbracat in colanti si tricou. Caldura ce putea fi asa dintr-o data , nu exista, muream de cald in tricou, iar ochelari de schi erau plini de transpiratie.Conditile meteo nu prevesteau nici pe departe cum va decurge vremea.Numai ca din Saua Gradisteanu au aparut asa niste nori , din senin, care apoi au acoperit tot muntele . Numai bine am prins vizibilitate cat sa vedem tot itinerariu de azi. Apoi vantul a inceput sa bata , temperetura sa scada, astfel cand am ajuns pe Papusa , treaba se cam stricase.Pana pe Papusa am venit foarte bine , am facut o ora jumate. Apoi i-am dat la vale spre Spintecatura Papusii.
Dupa Spintecatura am pus schiurile in spate si am facut la pas muchia ingusta care continua creasta spre Iezerul Mare. Trecand aceasta zona mai periculoasa , unde era si cornisa, ne-am pus i-ar schiurile in picioare , dar am mers fara foci o buna bucata de vreme .Apoi am pus focile in picioare , am trecut de Batrana si iar am dat focile jos.
Dupa ce am terminat coborarea am pus din nou focile si am inceput urcarea spre Varful Rosu.
Despre conditiile meteo , vant in rafale dinspre N-Vsi ceata de o puteai taia cu cutitul.

Dupa Varful Rosu (2469), muchia s-a transformat intr-o creasta ingusta , pe dreapta avand o ditai cornisa , iar pe stanga fiind prapastie.Din acest moment ne-am luat schiurile in spate iar betele de schi le-am folosit pe post de piolet . Vantul in rafale , cei drept , ne-a fost un pic de ajutor, astfel , el , risipea putin norii din cand , astfel incat puteam zari prin ceata , pozitia corniselor si prapastiile.
Pe indicator din Varful Rosu pana pe Iezerul Mare scria jumatate de ora , dar noi cred ca am facut mai mult.
Mergand noi , prin aceste vitrege conditii ,la un moment dat dam de un stalp.Oare sa fie Varful Iezerul Mare , oare nu o fi , nu puteam sa ne dam seama deloc , deoarece era prea densa ceata.Uitandu-ne si pe harta ne-am dat seama ca aici e Varful Iezerul Mare(2462).
Dupa ne-am facut o poza pe varf , hai la vale , dar bine, bine , pe unde ? Eram in mijlocul unei mari de nori , nu puteam concepe nici o forma a vreunei muchii care coboara de pe varf. Pana la urma , ajutati si de vant , care iti mai afera portite , am reusit sa schitam directia muchiei.
Dupa ce am coborat de pe varf s-a mai rarit ceata si ne-am pus pe schiuri. Ajunsi in Crucea Ateneului ceata s-a ridicat , am zarit refiugiul Iezerul Mare si tot traseul pe care am venit.Apoi am urcat pe Varful Catunu (2319)si de aici jos focile si la vale pe Muchia Vacarea pana la Cabana Voina.
Despre coborarea pe Muchia Vacarea , nu am cuvinte sa exprim senzatiile acelea, uitasem de tot , nici nu mai stiam unde sunt , cine sunt . Ne mai opream din cand in cand sa ne mai reglam respiratia si ne uitam unul la altul , fara sa zicem nimic , parca eram pe alta lume. Apoi la Voina , Dani mi-a povestit ca si el avea exact acele senzatii, zicea ca avea impresia ca e in Ceahlau .
Cand am ajuns la Voina ceasul era 15.55, deci am facut creasta in mai putin de 7 ore.Aici am baut o bere, iar drumul pana la cabana a fost foarte relaxant.
Pe seara ne-am ingrijorat un pic deorece cei din tura spre Iezerul Mare nu mai apareau, iar noi stiam ce conditii vitrege sunt sus.
Intr-un final , pe la 21 cred , au aparut si ei . Traseul facut de ei a fost : Cuca – Muchia Fracea- Vf. Rosu – Vf. Iezerul Mare- Refugiul Iezerul Mare- Cab. Voina – Cuca.In aceasta tura au fost : George, Bejan , Irina, Dorel,Iuli si Gabi
Apoi ne-am intins mult in noapte cu povestiri , cred ca pan la 3 . Cei din cealalta tura ne-au zis ca la un moment dat ne-au zarit , iar ca din Varful Rosu pana pe Iezerul Mare au mers pe urmele noastre.Am si cantat , eu am fost pe post pe menestrel , imi cer scuze daca am spart timpanele cuiva.


04-03 Joi

Aceasta zi a fost am facut din nou o tura pentru initierea dornicilor in schiul de tura.
In paralel cu noi Vlad a organizat o tura de mers , identica cu cea a lui George dar conditile meteo nu i-au fost favorabile si nu au mai ajuns pe Varf.
In tura de schi am fost : eu , Dani , Bejan , Bejana, Iuli, Gabi, George, si Irena.
Prima data am facut o urcare pana la stana, apoi am stat jos la baza padurii cu Irena si Iuli sa le destainui din tainele schiului.
Ceilalti au urcat, cred, pana la stana si apoi am improvizat din trunchiul unui copac o trambulina si ne-am prostit pe acolo.
Pe seara in cabana s-au tinut mai multe cursuri teoretice , respectiv : Vlad –echipament, Bejan-alpinism, eu – meteo si Gabi –sanitar.
Cum ne-am cam lungit masa de seara am luat-o pe la 11.Dupa masa eu am cazut prada somnului si m-am dus in cort la somn.Ulterior am aflat ca a cantat Chuy la chitara pana la 3.
Dani
Bejan


05.03 Vineri
Ultima zi de tabara, dupa ce am luat masa si ne-am strans bagajele , cabanieru ne-a rugat sa-i aducem lemne , deorece noi saptamana asta le-am consumat pe ale lui . Nici o problema din partea nostra , mai ales ca ne-a dat si o drujba.
Dupa ce am venit de la lemne , am mai mancat o supa , o poza de grup si apoi la vale spre Voina.
La Voina ne-am imbarcat in masini si am plecat spre Brasov . Imediat dupa ce am plecat de la Voina am avut ceva peripeti , din cauza drumului , din cauza carora am tot trebuit sa ne dam jos din masini si sa impingem.
Pana in Brasov am facut o escala in Rasnov la Bejani acasa , unde am mancat cartofi prajiti.
Acu inapoi acas si odihna , pentru ca maine e POSTAVARU NIGHT

Numai bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu